Popis
Zdrojem karnitinu je především maso a mléčné výrobky. Karnitin se však tvoří i endogenní produkcí. Lidský organismus produkuje karnitin z esenciálních aminokyselin methioninu a lysinu. Jeho syntéza probíhá v játrech a v ledvinách, kde je jeho obsah přibližně 1,6% z celkového obsahu v organismu. Přibližně 98% karnitinu se nachází v kosterním a srdečním svalu. L-karnitin hraje důležitou roli v oxidaci a ve spalování tuků v organismu a jejich přeměně na energii.
Výskyt aminokyseliny karnitín v lidském těle?
Lidské tělo obsahuje asi 20-25 g L-karnitinu. Orgány a buňky s vysokými nároky na energii - srdce, játra, svaly, buňky imunitního systému, ledviny, mozek, nervy, spermie - mají velmi vysokou hladinu L-karnitinu a bez dostatečného přísunu nemůže být jejich funkce dostatečná.
Aplikace
1-3 kps denně. Nejvyšší účinnost je 2 až 6 hodin po požití, proto se doporučuje užívat nejpozději 2 hodiny před tréninkem.
Složení
L-karnitin tartrat